ARMVS / RMZO

Amaterska radio-mreža u vanrednim situacijama (ARMVS)

 

Amaterska radio-mreža u vanrednim situacijama (radio mreža za opasnost) se aktivira u slučaju nastupanja vanrednih situacija, kao što su poplave, zemljotresi, hemijski akcidenti ili bilo koja druga situacija u kojoj državne službe ne mogu samostalno da održavaju komunikaciju. U tim slučajevima, na zahtev štaba za vanredne situacije (koji može biti regionalni, republički, gradski, opštinski ili lokalni), radio-amateri se organizuju u sopstvenu radio-mrežu kao pomoć u prenošenju informacija za potrebe štaba. Po osnovu Zakona o smanjenju tizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, radio-amateri su prepoznati kao jedna od snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama (član 13. Zakona).

Najbolji primeri učešća radio-amatera u radio-mrežama u vanrednim situacijama su prilikom zemljotresa u Skoplju 1963. godine, NATO agresije na SRJ 1999. godine ili poplave u Obrenovcu i drugim delovima republike 2014. godine. Radio-amateri tom prilikom dobrovoljno stavljaju svoje znanje i opremu u službu zaštite ljudskih života i imovine.

Radio-klub "Novi Beograd" pored svojih redovnih radio-amaterskih aktivnosti, vrši i obuku i kondicioniranje članstva za rad u radio-mreži u vanrednim situacijama. Na ovim stranicama će biti objavljivane sve aktivnosti Radio-kluba "Novi Beograd" vezane za pripremu članova kluba radi delovanja u vanrednim situacijama.

- Obuka članova

- Vežbe (završne i u okviru obuke)

- Ostale aktivnosti

 

Gostovanje na TANJUG televiziji

Povodom obeležavanja 25. godišnjice od početka bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, uredništvo jutarnjeg programa TANJUG televizije je emitovalo prilog pod nazivom "Pobeda radio-amatera". Tom prilikom, ugostili su našu dragu članicu Dragicu YT1DI i našeg dragog Maksu YU1MM. Tokom petnaestak minuta, njih dvoje su gledaocima približili naše aktivnosti iz tog perioda.

Prilog možete pogledati na sledećem linku:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ERlKRVK9G6w[/youtube]

Održana završna vežba u okviru projekta "Era digitalnih radio-komunikacija"

Nakon završene teorijske i praktične obuke, 10. decembra 2023. godine je održana i završna, pokazna vežba na kojoj su svi učesnici imali priliku da pokažu stečena nova znanja i praktične veštine.

Vežba je održana po lošim vremenskim uslovima, po veoma kišnom i hladnom vremenu. To nije sprečilo učesnike da efikasno izvrše sve zadatke koji su im zadati u okviru simulirane vanredne situacije izazvane hipotetičkim poplavama.

Pored učesnika obuke, kao i uvek, veliki broj radio-amatera našeg kluba se priključi i rado učestvuje na ovakvim vežbama, pa je na vežbi učestvovalo više od 35 radio-amatera sa nekoliko lokacija na teritoriji Grada Beograda. Vežbi su prisustvovali i predstavnici Alpinističkog odseka Beograd i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pančevo, sa kojima su razmenjena ikustva i dogovoreno da se u budućnosti razgovara o mogućnostima za zajedničke aktivnosti i saradnju, na čemu smo im izuzetno zahvalni!

Stekli smo nova znanja i iskustva a sve u nadi - da nikada ne zatreba!

Projekat "Era digitalnih radio-komunikacija" je sufinansiran od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije i omogućio nam je izvođenje teorijske i praktične obuke, kao i nabavku nedostajućih materijalnih sredstava i opreme kako bi obuka bila efikasno organizovana. 

 

Praktičan rad - terenska obuka

Nakon teoretske obuke i praktičnog rada u učionici, na red je došao i terenski rad - prilika da polaznici obuke koja se održava u okviru projekta "Era digitalnih radio-komunikacija" u potpunosti iskuse kako izgleda raditi u vanrednim situacijama. To je bila prilika da uvežbaju sva novostečena znanja i obogate svoja iskustva.

Svi polaznici su bili rasporeređeni u tri grupe u pratnji predavača, od kojih je jedna posetila Obedsku baru, druga grupa selo Šume u opštini Topola a treća grupa Gornjačku klisuru (Petrovac na Mlavi).

Iako je vreme bilo jako hladno, gotovo nikome nije smetao celodnevni boravak u prirodi. Postavljene su antene u poljskim uslovima, radilo se uz pomoć agregata ili alternativnih izvora električne energije i ostvarena je komunikacija i prenos podataka između učesnika vežbe.

Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane za podršku i sufinansiranje realizacije projekta "Era digitalnih radio-komunikacija".

Digitalne modulacije - praktičan rad

Polaznici obuke u okviru projekta "Era digitalnih radio-komunikacija" su imali prilike da u praksi isprobaju i uvežbaju sve o čemu su slušali na prethodnim predavanjima. Interesovanje je bilo veliko a posebno za rad na novom uređaju u našem klubu - Yaesu FTdx-10, koji donosi neke nove tehnologije i sledeću generaciju radio-amaterskih uređaja.

Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane na sufinansiranju projekta i pružanju mogućnosti za lakšu nabavku savremenih sredstava za obuku i rad.

Radionica - Izrada DMR repetitora

Polaznici obuke koja se organizuje u okviru projekta "Era digitalnih radio-komunikacija" imali su prilike da tokom višesatne radionice učestvuju u sklapanju DMR repetitora od komponenti koje smo obezbedili. 

Prisutnima je posebno bio zanimljiv susret sa MMDVM uređajem i mobilnim hot-spotovima koji omogućavaju pristup DMR mreži praktično iz bilo kog dela zemljine kugle. Repetitor nije veliki i može biti montiran kao stacionarni ili kao mobilni/prenosni uređaj po potrebi. Izlazna snaga zavisi od uređaja koji se iskoriste, mi smo iskoristili 2x GM300 Motorole, ali je uspešno isproban i sa ručnim stanicama.

Značaj ovakvih uređaja je što omogućavaju značajno veću pokrivenost teritorije što može biti korisno u vanrednim situacijama, kao i mogućnost korišćenja različitih digitalnih protokola kroz isti hardware (Motorolin DMR, Yaesu Fusion, Kenwood-ov i Icom-ov D-STAR itd...).

Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane koje sufinansira realizaciju projekta i Slobodanu Nikoliću - Šekiju YU1VI na nesebičnoj pomoći i sugestijama kako bi sve profunkcionisalo iz prve!

 

 

 

Nastavak upoznavanja digitalnih modova

U sredu, 08.11.2023. godine, nastavili smo sa predavanjima o specifičnostima i prednostima digitalnih modulacija - ovog puta sa posebnim osvrtom na DMR i SDR radio.

Predavanje je bilo posećeno kao i prošlog puta, svi prisutni su vrlo aktivno učestvovali u interaktivnoj priči o modulacijama koje se na žalost ne pokrivaju previše u okviru standardnih planova polaganja za radio-amaterske licence.

Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane što pomaže naše aktivnosti koje realizujemo u okviru projekta "Era digitalnih radio-komunikacija".