Get Adobe Flash player

ARMVS

Amaterska radio-mreža u vanrednim situacijama (ARMVS)

Radio-klub "Novi Beograd" pored svojih redovnih radio-amaterskih aktivnosti, vrši i obuku članstva za rad u radio-mreži u vanrednim situacijama. Na ovim stranicama će biti objavljivane sve aktivnosti Radio-kluba "Novi Beograd" vezano za pripremu članova kluba radi delovanja u vanrednim situacijama.

- Obuka članova

- Vežbe (završne i u okviru obuke)

- Ostale aktivnosti

 

Obaveštenje o aktivnostima kluba

Poštovani,

obaveštavamo članove i zainteresovanu javnost da Radio-klub "Novi Beograd" neće održavati sastanke sa članstvom do prestanka vanrednog stanja uvedenog u Republici Srbiji povodom pandemije virusa COVID-19.

Obuka za sticanje radio-amaterskih licenci koja je u toku, takodje se odlaže do prestanka vanrednog stanja. O terminu nastavka obuke, svi polaznici će biti blagovremeno obavešteni.

Radio-klub "Novi Beograd" je u stalnom kontaktu sa Štabom za vanredne situacije GO Novi Beograd i biće na raspolaganju u slučaju potrebe.

Budite pametni, pazite na sebe i svoje bližnje a umesto druženja u klubu - čujemo se u etru do stabilizacije situacije i prestanka vanrednog stanja.

Vežba ARMVS (Amaterska radio mreža u vanrednim situacijama) Radio-kluba "Novi Beograd" 2017

U subotu, 4. novembra 2017. godine, Radio-klub "Novi Beograd" je uspešno izveo pokaznu vežbu u okviru projekta "Amaterske radio-komunikacije u vanrednim situacijama". Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u projektu i učesnicima završne vežbe kojih je bilo više od 30.
Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije i mi se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom poverenju i sada vec partnerskom odnosu.
U okviru projekta, obučili smo dodatni broj radio-amatera za rad u vanrednim situacijama i nabavljena je oprema koja je neophodna za njihov rad u ARMVS.

Pogledajte na fotografijama kako je to izgledalo na nasoj Facebook stranici OVDE

Završna vežba u okviru projekta "Amaterske radio-komunikacije u vanrednim situacijama." - 2015.g.

U organizaciji Radio-kluba „Novi Beograd“ u nedelju 27. septembra 2015.g. realizovana je završna vežba u okviru projekta „Amaterske radio-komunikacije u vanrednim situacijama“. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije.
U okviru projekta, za rad u vanrednim situacijam obučeno je ukupno 40 radio amatera, 20 radio-amatera koji su prošli osnovni kurs i 20 radio-amatera koji su prošli naprednu obuku. Naprednu obuku su pohađali radio-amateri obučeni u okviru prošlogodišnjeg projekta.
Na završnoj, pokaznoj vežbi, pred predstavnicima Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministrastva odbrane, polaznici su prikazali znanja i veštine, stečena tokom dvomesečne obuke. Vežba je simulirala potencijalni zemljotres većih razmera i angažovanje obučenih radio-amatera u radio-mreži podignutoj za prenošenje informacija simuliranom štabu za vanrednu situaciju.
Prikazana je tehnička i zaštitna oprema nabavljena tokom realizacije projekta kao i postupci i procedure prilikom podizanja i trajanja Amaterske radio mreže u vanrednim situacijama. Sredstvima dobijenim od Ministarstva odbrane, nabavljen je radio-amaterski primopredajnik Kenwood TS-2000 sa mogućnostima rada na svim frekventnim opsezima i svim modovima rada, agregat za generisanje struje snage 2,3kW, šator za rad u terenskim uslovima, jakne za kišu, svetloodbojni prsluci i gumene zaštitne čizme.
Prisutnima je prikazan rad Upravne stanice radio mreže, korišćenje isturene prijemno-predajne sekcije u komunikaciji sa delovima radio-mreže koji su van dometa osnovne radio-mreže, prenošenje informacija u samoj radio-mreži kao i obaveštavanje štaba za vanredne situacije o informacijama prikupljenim kroz mrežu. Takođe, prikazana je mogućnost da se stanice koje imaju duže informacije odvoje na zasebne (kanale) frekvencije kako ne bi trošile resurse radio-mreže i mogućnost digitalnih načina komunikacije radi prenošenja veće količine podataka (DIGI modovi).
Vežba, kao i projekat su u celini ocenjeni pozitivno od strane predstavnika Ministarstva odbrane. Ispred MO prisustvovali su gđa Dana Marković, potpukovnik Zoran Šorgić iz Uprave za telekomunikacije i informatiku, potpukovnik Zoran Ivanović iz odseka za civilno-vojnu saradnju Brigade veze i kapetan Dejan Ivanović iz komande 224. centra za elektronska dejstva.
Pored njih, vežbu je posmatrao i pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP RS, gospodin Boban Stevanović.

Nastava za naprednu grupu

U sklopu projekta „Amaterske radio komunikacije u vanrednim okolnostima" i nastave za naprednu grupu, održano je predavanje o digitalnim vrstama rada. Predavanje je vodio Ranko Levi YU1KT.
Složili smo se da je dva časa malo za ovu tematiku, pa smo se dogovorili da se u bliskoj budućnosti za sve zainteresovane, predavanje ponovi i proširi novim temama. Želimo da približimo ovaj vid komunikacija našim članovima.

 

 

 

Počela predavanja

U četvrtak, 27. avgusta, počela su predavanja u okviru projekta "Amaterske radio-komunikacije u vanrednim okolnostima". Predavanja će biti održavana utorkom od 18-21h (osnovna obuka) i četvrtkom od 18-21h (napredna obuka). Nakon završetka obuke, biće održana završna pokazna vežba pred predstavnicima Ministarstva odbrane, koje je finansiranjem pomoglo izvođenje ovog projekta.
Svi polaznici su pred početak obuke uradili test ulaznog znanja, kako bi se efikasno pratio tok obuke.

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije u poseti radio-klubu

Prošle nedelje, u poseti našem Radio klubu bila je delegacija Ministarstva odbrane RS. Tom prilikom su obavljene konsultacije i podnet je izveštaj o toku projekta "Amaterske radio-komunikacije u vanrednim okolnostima". U poseti su bili major Ivan Veljković i gospođe Ruža Bratić i Dana Marković. Razmenili smo informacije, dobili nekoliko lepih saveta koji će nam biti od velike pomoći prilikom realizacije ovog programa. Obećali su da će nas ponovo posetiti u vreme održavanja predavanja i svakako u vreme sprovođenja zakazane pozivne vežbe po završetku seminara.