Get Adobe Flash player

Prijavi se

Brojač poseta

Danas 8

Juče 8

Ove nedelje 30

Ovog meseca 386

Ukupno 34902

Trenutno na vezi: 5 gostiju i nema clanova

Operatorske aktivnosti

Moliš YT2CZM aktivan u YOTA programu

Danas je Miloš YT2CZM, član naše sekcije YU1AAV aktivirao specijalni pozivni znak YU18YOTA (Youngsters On The Air) i pokazao svoje telegrafske sposobnosti na 80M. Miloš je bio aktivan između 19:30-22:00h i u tom periodu uspeo je da ubeleži 150 uradjenih veza sa različitim pozivnim znacima širom sveta.
Bravo za Miloša! Uskoro očekujemo i ostale naše članove da daju svoj doprinos YOTA aktivnosti.

Tesla Memorial 2018 - diplome

Na adresu radio-kluba su stigle diplome za ostvaren uspeh u takmičenju "VHF/UHF Tesla Memorijal 2018". U takmičenju je rađeno na pozivni znak YT0T a ostvaren rezultat je  5.mesto u kategoriji 432 MHz MO (više operatora) i 6.mesto u kategoriji 144 MHz QRO (velika snaga). Smatramo da je oavj rezultat odličan obzirom da je posle dužeg niza godina, naš klub uzeo učešće u ovom takmičenju. Samo učešće u takmičenju je prilično zahtevno kako po pitanju organizacije, opreme i angažovanja ljudstva tako i po pitanju znanja i iskustva za ovakva takmičenja. Nadamo se još boljem uspehu iduće godine i većem broju zainteresovanih članova kluba koji bi se pridružili takmičarskom timu. Sve čestitke za ostvaren uspeh.

 

 

Tesla Memorial 2018-VHF/UHF

Ekipa radio-kluba "Novi Beograd" je uzela učešće u VHF-UHF takmičenju "Tesla Memorial 2018". Posle dužeg niza godina, Dragan Antonić YU1UO je pokrenuo inicijativu da radio-klub ove godine uzme učešće u takmičenju. Pripreme su počele pre oko mesec dana konsultacijama, okupljanjem ekipe i konkretnim pripremama. Lokacija je bila obezbeđena zahvalnošću prijatelja iz radio-kluba "Mladenovac" YU1MLA na njihovoj takmičarskoj lokaciji na Kosmaju. U četvrtak  05. jula u prostorijama kluba je prikupljena sva oprema koja će se nositi na lokaciju da bi sutradan u petak u prepodnevnim časovima deo tima sa dva vozila otišao na lokaciju kako bi se podigle antene, pripremio PPS za funkcionalnu upotrebu i do večeri je sve bilo sprmeno za uspešan početak takmičenja.  Ekipa je bila dočekana od domaćina, prijatelja iz radio-kluba Mladenovac, Ilić Slobodana YU2EBI i  Željka Mutavdžića  YU1NEM-predsednika RK "Mladenovac". U prvom delu ekipe su bili Dragan Antonić YU1UO, Zoran Vukelić YU1EP, Ivan Urošević YT5IVN i Andreja Todorović YU1QT po čijim je instrukcijama, nedelju dana ranije, napravljena oblong antena za 432MHz. Domaćini su uspeli da obezbede napajanje od 220V tako da agregati koji su poneti, nisu morali biti upotrebljeni, što je svakako olakšalo rad u takmičenju.

Sutradan su se timu pridružili Siniša Radulović YU1RA i Colja Zvonko YT1WA, a kasnije su pristigli još i Lalović Vladimir YT5TEA koji je došao iz Kragujevca da pomogne ekipi kao i Nemanja Dervišević (trenutno bez znaka hi..) član kluba koji je upravo položio ispit za RA treće klase.

Vremenske prilike su uglavnom bile dobre, obzirom na najave o jakom nevremenu. Nezaobilazna priprema hrane u kotliću na prirodnoj vatri je samo doprinela dobrom raspoloženju. U 16 časova kada je počelo takmičenje, prva smena je počela sa radom i nastavilo se smenama operatora na radnim mestima za 144MHz i 432MHz. Sve je teklo po planu do samog kraja takmičenja i nije bilo nikakvih tehničkih problema a i vreme je uglavnom poslužilo. Radilo se sve vreme takmičenja bez pauza, tako da su se kao operatori oprobali i članovi tima koji prvi put učestvuju u ovakvom takmičenju.

Oba dana, Sloba sa suprugom Emom i dvoje dece, Radom i Perom koji su inače svi sa položenim ra klasama i Željko su sve vreme bili na lokaciji do kasnih popodnevnih časova. Dok su jedni radili, ostatak tima je odmarao uz obaveznu kafu i osveženja i uz mnogo interesantnih priča uglavnom amaterske tematike. Svako je uspeo da odspava po par sati što je bilo dovoljno da se napune baterije za preostalo vreme takmičenja.

Dva sata pred kraj takmičenja počelo se sa pakovanjem opreme koja nije u upotrebi, tako ta da su po okončanju takmičenja demontirani samo stubovi sa antenama i primopredajna oprema koja je bila u upotrebi. Oko18 časova, naravno, grupno slikanje, pozdravljanje i odlazak kućama.

Sve u svemu, jedno novo iskustvo, posle niza godina u ovakvoj akciji, sa željama da pređe u tradicionalno okupljanje i narednih godina, po mogućstvu sa još većim brojem učesnika. Obzirom da se radilo sa solo uređajima bez lineranih pojačivača, očekujemo dobar rezultat, koji ovoga puta nije bio prioritetan već početak novog perioda posle dužeg niza godina neučestvovanja u ovom takmičenju kao radio-klub.

Još jednom zahvalnost domaćinima na neizmernoj podršci.

2 mesto u Evropi "Mir-Miru"

Operatori našeg kluba pored učešća u takmičenjima na svoje pozivne znakove rade i iz kluba na klubske znakove. Tako je i osvojeno 2 mesto u Evropi u takmičenju koje organizuje Radio-amaterski Savez Rusije "Mir-Miru" za 2017.g. u kategoriji SOSSB na 28Mhz. Oerator na stanici YU1ANO je bio Siniša Radulović YU1RA. Diploma je stigla u PDF formatu što je danas uobičajeno kod većine takmičenja.

 

URDXC 2016 - prvo mesto u svetu

Još jedan uspeh članova kluba u međunarodnom KT takmičenju URDXC za 2016.g.  u organizaciji Ukrajinskog Saveza. Upravo je stigla još jedna plaketa koja će ulepšati zid sa ostalim odličjima kao priznanje za 1 mesto u svetu u kategoriji jedan operator,svi opsezi, mala snaga SSB.

Još jedan uspeh - 2 mesto u svetu


Juna meseca 2016.g. Španski Savez radio-amatera je održao svoje tradicionalno KT takmičenje pod nazivom "His Majesty King of Spain SSB 2016 Contest" koje je pod pokroviteljstvom kralja Španije. Takmičenje je inače dosta posećeno od strane radio-amatera Španije i ostatka sveta. Ove godine je uzelo učešće oko 1000 radio-amatera u ovom takmičenju u raznim kategorijama. Naša klubska stanica YTØT je učestvovala u ovom takmičenju u kategoriji " jedan operator - svi opsezi - mala snaga " (do 100W) i zauzela 2 mesto u svetu i prvo u Srbiji. Uspeh je značajniji samim tim što se u kategoriji u kojoj je učestvovala naša stanica prijavilo 178 stanica. Čestitke na uspehu i na osvojenoj lepoj diplomi.

Osvojena diploma "IV veka od smrti Migeula de Cervantesa"

Savez Radio-amtera Španije je povodom 4 veka od smrti poznatog pisca Miguel de Cervantes-a ustanovila diplomu koju treba osvojiti na način da se odrade veze sa što većim brojem amaterskih radio-stanica sa specijalnim pozivnim znacima koji u prefiksu imaju oznaku "AN400". Diploma se izdaje u tri gradacije i to: srebrna, zlatna i platinasta. Angažovanjem Saleta YT3EW i Ivana YT5IVN urađen je dovaljan broj veza na KT opsezima i osvojena je platinasta diploma na znak YU1FJK. Između ostalog i ovo je jedna od aktivnosti kojom se bave članovi našeg kluba.

Administrator