Get Adobe Flash player

Radio-amaterske priče

Živojin Aleksić YT1HA u poseti Engleskim radio-amaterima

U periodu od 27.06-14.07.2018 boravio sam u Engleskoj, u poseti familiji.

Tom prilikom imao sam sreće da posetim kontest lokaciju M6T. Pre polaska za Englesku kontaktirao sam Vernona G0EGW koji je bio jako ljubazan i odgovorio na moj imejl i rekao da sam dobrodošao. Lokacija na kojoj se nalaze antene je pripadala Bobu Karpenteru G4BAH, koji je bio veliki zaljubljenik u hobi. Bob je preminuo 2016 godine,bio je jako imućan čovek i ovo je samo delić imovinre koju je posedovao. Posle smrti, njegova supruga  iz Estonije je nasledila sve što je Bob posedovao, uključujući i contest lokaciju M6T. Pošto su Vernon i Bob imali dogovor da se Vernon stara o lokaciji, Bobova supruga je ispoštovala taj dogovor, i sada Vernon tu živi i održava imanje. Naime, imanje je impresivno, ne samo što se tiče antena, stubova, amaterskih stvari, nego i veličine poseda!

Lokacija se nalazi u mestu Saxmundham, koje je udaljeno 15-20 milja od Ipsviča. Predeli su prelepi, kuće sređene, svuda cveće, sve pod konac! Pejsaži kao za windows desktop, seoska idila! Prilazeći lokaciji, sa leve strane puta već se vide ogromne antene ali to nije sve. Po dolasku na lokaciju, ljubazni gospodin Vernon, ispija svoj čaj i prčka oko kola, oldtajmera. U tom delu Engleske- Suffolk, je uobičajeno da svaka druga kuća ima u garaži neki savršeno očuvan oldtajmer. Obilazimo lokaciju, antene,što bi Aćim YU1YV rekao: "Čuda druže, čuda". Pokojni Bob je bio malo čudan lik, kaže Vernon, iako je bio jako imućan, iznajmljivao je kuću indijcima a on bi stanovao u jednoj sobici. Nije bilo potrebe za tim, ali eto, takav je bio. Na lokaciji svega ima puta 10, što znači uređaja od FT 1000 do K3, acom lineara 2000A, rezervne opreme, antena, rezervnih lineara, lineara velike snage koji se trenutno ne upotrebljavaju,uređaja za merenje...Stvarno ne znam kako da vam opišem, ukratko, da se gađaš sa opremom i antenama i pri tom da ti ostane. Lokacija se sastoji od 3 kućice, 2 kućice su preuređene konjske štale, koje su jedne preko puta druge. Imaju 6 boksova,leva kućica je magacin , desna kućica je za svaki band po jedna prostorija. Treća kućica koja je malo izmeštena je šek za 28 MHz i odatle radi neki Bob ćini mi se, naime in ne dozvoljava da iko dira stub za 28 i opremu koja se nalazi unutra, jer je to sve deo njegove "čarolije".Sa ove lokacije se radi u IARU pod pz GR2HQ. Ove godine su radili 28, 14, 80 i 160 metara. Nažalost moja povratna karta je bila bukirana za 14 jul u popodnevnim časovima i propustio sam priliku da vidim kako ide kontest sa ove zapadne strane. Poziv stoji za sva druga takmičenja, bože zdravlja videćemo. Inače u Engleskoj , M6T je najbolja lokacija ne samo što se tiče opreme i antena već prostora na kome se nalazi. Englezi iako imaju sav luksuz, nemaju mogućnosti da svoje antene postave u gradovima i u slučajevima kada izdejstvuju dozvolu obično je to neki 3 el ili spiderbeam i ostatak žica iza kuće d as ene vidi. Njihova pasija prema hobiju je takođe fanatična kao i kod nas, oni samo uživaju jer su u finansijskoj mogućnosti. U razgovoru sa Tonjem G2NF, čovekom koji je bio na T32C, 3B7C, 3B9C, D68C, 9M0C Dxpedicijama,može se steći utisak sa kojom ozbiljnošću se priprema svaka od aktivnosti, bilo da je u pitanju organizacija za HQ tim, Dxpedicija ili obično druženje ili kontest na 6metara. Ljubazni englezi su me pozvali na par piva i večeru nakon što smo deo dana proveli u priči, radu na stanici i podizanju antena za 80 i 160m.

Kao M/YT1HA odrađeno je 260 qso, YU je na 120 stepeni i signali iz YU su odlični. Uradio sam desetak naših stanica sa odličnim signalima. Biti u Engleskoj za vreme svetskog prvenstva, Wimbldona bilo je pravo zadovoljstvo i doživljaj.

 Do slušanja,

73 Žika YT1HA