Get Adobe Flash player

Prijavi se

Solarni podaci:

Brojač poseta

Danas 11

Juče 26

Ove nedelje 56

Ovog meseca 191

Ukupno 55574

Currently are 3 guests and no members online

Mladi radio-amateri našeg kluba

Obuka iz radio-telegrafije

Naši mladi članovi Uroš YU4UKI, Uglješa YU4UGI, Lazar YU4LPZ i Vasilije (koji tek očekuje svoj pozivni znak) su imali želju da savladaju jednu lepu veštinu. Vežbali su i učili slova ranije i sami, ali im je tokom zimskog raspusta Džimi YU1ED, uz asistenciju Miloša YT2CZM (takođe našeg omladinca, odličnog telegrafiste) i Gorana YU1TST organizovao obuku iz telegrafije koja se svakodnevno održava u našoj klupskoj sekciji Kozara YU1AAV. Uz njih, tu je još i Vlada YU4ANA.

Učenici su već savladali sva slova i brojeve, sada je na redu još samo uvežbavanje i podizanje brzine prijema i predaje.

Ukoliko vam je telegrafija zanimljiva, Džimi je raspoložen za nove učenike - prijavite se i Vi!

Omladinsko KT takmičenje

Ove godine je Savez radio-amatera Srbije pokrenuo novo takmičenje sa akcentom na naše mlade članove. Takmičenje je održano 22. decembra 2019. godine.

Boje našeg kluba branili su Uroš YU4UKI i Miloš YT2CZM. Uroš se takmičio u kategoriji B - Omladinci samo SSB, gde je po prijavljenim rezultatima ostvario 2. mesto. Miloš se takmičio u kategoriji A - Omladinci CW+SSB, gde je uspeo da se plasira na 4. mesto po prijavljenim rezultatima.

Čestitamo im na ostvarenom uspehu i čekamo zvanične rezultate!

Mladi operatori u EU HF Championship takmičenju

Tokom proteklog vikenda, 3. avgusta 2019. godine, naši mladi članovi Uroš YU4UKI, Uglješa YU4UGI, Lazar YU4LPZ i Ilija YU4RBX su učestvovali u medjunarodnom takmičenju EU HF Championship.

Iako im rezultat nije bio u prvom planu, već druženje i sticanje iskustva u većim takmičenjima, već posle 15 minuta se videlo da nisu došli samo da ispune formu. Svako od njih je hteo da ima najviše poena pojedinačno, pa je to doprinelo činjenici da su za 12h koliko traje takmičenje, uspeli da urade više od 300 veza. To je odličan rezultat obzirom da su praktično sve veze održali na 3.5 i 7MHz, jer su propagacije bile jako loše na 21 i 28Mhz, gde je "palo" tek po 10tak veza svakom. Na žalost, na 1.8 i 14Mhz nisu mogli da rade zbog svoje licence, to bi sigurno znatno povećalo broj održanih veza.

Vežbali su pozivanje "CQ Contest", rad sa kontest softverom DX Log, pa su čak u pojedinim trenucima imali i pile up-ove, što im se posebno dopalo, obzirom da je njihov množitelj 19 (godina kada su dobili prvu licencu) bio jako redak.

Čak su se i logistički lepo organizovali - dok je jedan radio, drugi je sedeo na drugom paru slušalica (dok se ne zamene), išli jedni drugima po klopu, gledali na sat i poštovali termine.
U pauzama, istrčavali su napolje u terminima kada je iznad njih preletala Medjunarodna svemirska stanica (ISS) koja je emitovala fotografije SSTV modulacijom, koje su oni primali uz pomoć improvizovane antene koju su napravili i dekodirali.

Sve u svemu, nakon kampa na Zlatiboru, odlaska na Kosmaj na Tesla memorijal takmičenje, imali su priliku za još jednu lepu radio-amatersku aktivnost tokom letnjeg raspusta. Najbitnije je da su oni zadovoljni, da im je držalo pažnju svih 12 sati i da su na kraju kontesta uz prebrojavanje uradjenih DXCC bili razočarani što nije trajalo duže.Naši mladi članovi na kampu za mlade radio-amatere

Uroš YU4UKI i Ilija YU4RBX, dva naša vredna omladinca, imali su priliku da se prethodne nedelje druže sa svojim vršnjacima - mladim radio-amaterima na kampu koji je organizovao Savez radio-amatera Srbije. Od nedelje (07. jula 2019.) do petka (12.07.2019.), boravili su u Rožanstvu, na Zlatiboru, mestu gde je ove godine kamp bio održan četvrti put.
 
Tokom tih šest dana, imali su priliku da u praksi podignu antene, rade za stanicom, da nauče o radu iz portabla tokom YUFF aktivacija, da se oprobaju u amaterskoj radio-goniometriji, da se vežbaju u radu sa lemilicom i sagrade zujalicu za telegrafiju i elektronski taster na bazi Arduina, da se takmiče u kvizu o opštem znanju iz radio-amaterskih oblasti ili kucanju telegrafije. Pored toga, bilo je naravno i kupanja na bazenu, izleta do Sirogojna i Stopića pećine, raznih drugih sportskih aktivnosti i druženja uopšte.
 
 
Dobili su pohvale od svojih mentora sa kampa a sami kažu da su se proveli baš lepo.
U prilogu i par fotografija koje smo dobili od Milana YU1ZZ.
 

Uroš YU4UKI kompletirao primopredajnik za telegrafiju

Naš mladi član Uroš YU4UKI se ovih dana latio lemilice i radio na izgradnji CW primopredajnika u kitu.

U pitanju je QRP Labs-ov kit za CW primopredajnik snage 5W. U kitu stiže pločica i sve potrebne komponente koje treba ugraditi na pločicu po priloženoj šemi. Uređaj je originalno bio namenjen za 17m opseg, pa obzirom da 3. ARO klasa nema pravo rada na tom opsegu, dogovorili smo se da ga sagradimo za 40m opseg. Našli smo uputstvo i zaključili da je potrebno promeniti nekoliko kondenzatora u Pi filterima, pa je to bilo relativno jednostavno uraditi.

Uroš ga je završio do kraja i proradio je iz prve! Najveći izazov je bio motati kalem sa više izvoda u čemu mu je pomagao Ivan YT5IVN (pa opet je broj ruku bio jedva dovoljan, hi).

Inače, uređaj nije za potcenjivanje - ima dosta naprednih funkcija, dva VFO-a, pa čak i 100 memorija za CW poruke. Isto veče je uradjena i prva veza sa njim - na CQ nam je prvi odgovorio John, G4TGE i dobili smo raport 559. Odlično za 5w na 1800km udaljenosti uzevši u obzir slabljenje gotovo 100m dužine RG-213 koaksijalnog kabla do krova solitera.

Ko kaže da se radio-amateri više ne bave samogradnjom ili da mlade ne zanima radio-amaterizam?

Uroš YU4UKI kao operator na YT18YOTA

Večeras, 24.12.2018. godine, specijalni pozivni znak YT18YOTA je aktivirao Uroš, YU4UKI, koji ima samo 13 godina. Uroš je ove godine položio stručni ispit za radio-amatera i pun je elana dok sedi za stanicom.

Mogli ste ga čuti kako zove CQ YT18YOTA na 7MHz a potom i na 3.5MHz, SSB vrstom rada. Za nekih 2h je samostalno uradio oko 140 veza u ne baš dobrim propagacijama signala na 7MHz večeras.

Obećao je da ćete imati prilike da održite vezu sa njim još koji put do kraja YOTA (Youngsters On The Air) meseca.

Tarik YU5GBT kao operator na YU18YOTA

Večeras, 23.12.2018. godine nam je bio vredan Tarik, YU5GBT - aktivirao je specijalni pozivni znak YU18YOTA. Tarik je bio aktivan između 19:30-21:00 na 80 metarskom opsegu telegrafijom i u tom periodu je održao preko 150 veza sa drugim radio-amaterima širom sveta.

Telegrafija je i dalje u modi, a Tarik je to demonstrirao svojim umećem i doprinosom YOTA aktivnosti. Bravo i za Tarika! Očekujemo da će naši mladi članovi biti aktivni još koji put do kraja meseca.