ARMVS / RMZO

Radionica - Izrada DMR repetitora

Polaznici obuke koja se organizuje u okviru projekta "Era digitalnih radio-komunikacija" imali su prilike da tokom višesatne radionice učestvuju u sklapanju DMR repetitora od komponenti koje smo obezbedili. 

Prisutnima je posebno bio zanimljiv susret sa MMDVM uređajem i mobilnim hot-spotovima koji omogućavaju pristup DMR mreži praktično iz bilo kog dela zemljine kugle. Repetitor nije veliki i može biti montiran kao stacionarni ili kao mobilni/prenosni uređaj po potrebi. Izlazna snaga zavisi od uređaja koji se iskoriste, mi smo iskoristili 2x GM300 Motorole, ali je uspešno isproban i sa ručnim stanicama.

Značaj ovakvih uređaja je što omogućavaju značajno veću pokrivenost teritorije što može biti korisno u vanrednim situacijama, kao i mogućnost korišćenja različitih digitalnih protokola kroz isti hardware (Motorolin DMR, Yaesu Fusion, Kenwood-ov i Icom-ov D-STAR itd...).

Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane koje sufinansira realizaciju projekta i Slobodanu Nikoliću - Šekiju YU1VI na nesebičnoj pomoći i sugestijama kako bi sve profunkcionisalo iz prve!