Get Adobe Flash player

Prijavi se

Solarni podaci:

Brojač poseta

Danas 11

Juče 26

Ove nedelje 56

Ovog meseca 191

Ukupno 55574

Currently are 7 guests and no members online

ARMVS

Završna vežba ARMVS 2021

U nedelju, 07. novembra 2021. godine, na 9 lokacija u Beogradu, Radio-klub "Novi Beograd" je realizovao pokaznu vežbu u okviru priprema i obuke radio-amatera za rad u Amaterskoj Radio-Mreži u Vanrednim Situacijama (ARMVS). Više od 30 radio-amatera učesnika iz našeg kluba je učestvovalo u simuliranim uslovima fiktivnog zemljotresa, nakon koga se stvorila potreba da radio-amateri pomognu državnim organima.
 
Vežba je protekla potpuno uspešno i po planu, iako su logistički zahtevi postavljeni visoko - nekoliko terenskih lokacija, veliki broj antena, opremanje mobilnih ekipa u vozilima, slanje podataka i spiskova digitalnim modovima preko radio-amaterskih uredjaja i dr. Poseban detalj je bila demonstracija postavljanja vertikalne KT antene na terenu od strane polaznika obuke za svega 90 sekundi - montiranje antene, podizanje, lengerisanje, postavljanje radijala, koja je izazvala aplauz prisutnih.
 
Vežbi su prisustvovali i pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije i potpredsednik Gradske opštine Novi Beograd, gospodin Srđan Minić, koji je veoma zadovoljan viđenim.
 
Ova završno-pokazna vežba je ujedno bila i kruna projekta pod nazivom "Uvećanje operativnih kapaciteta Amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama", koji naš klub realizuje u saradnji sa Ministarstvom odbrane, koje je sufinansiralo projekat.
 
Obučavamo se i opremamo, u nadi da nam nikada ne zatreba.