Operatorske aktivnosti

YU1FJK/p i ove godine u YT2A memorijalu

U nedelju, 29. septembra oko 11 časova, naša mala ekspedicija se vratila iz Obedske bare, gde smo tokom YT2A memorijala održanog u subotu (28.09.2019. godine) aktivirali YU flora i fauna područje YUFF-039.

Aktivacija je prošla izuzetno uspešno. Sve nas je poslužilo - od lokacije, opreme pa sve do jako lepog vremena u kome smo uživali u prirodi.

Ukupno nas je bilo osam članova kluba koji smo učestvovali - u petak oko 15:30 na lokaciji su bili Đura YU1RM, Andra YU1QT, Zoki YU1EP, Ivan YT5IVN, Boža YU2KU, Uroš YU4UKI, Laza YU4LPZ i Alex YU6DX koji nam se pridružio tokom subote. Petak do sumraka smo iskoristili za podizanje antena - full size L-četvrtinke vertikalke sa po 6 radijala za 40 i 20m, dipoli za 80 i 20m na nekih 12m visine.
Veče u petak smo iskoristili za druženje, kuvanje pasulja i sredjivanje improvizovanih PPS-ova. Imali smo tri uredjaja na lokaciji - Kenwood TS440S, Yaesu FT450D i Yaesu FT-857D, dok je u rezervi bio i klupski Kenwood TS-2000.


Po početku memorijala, od 2 sata ujutru po našem vremenu, nismo imali sreće sa propagacijama. Sunčeva oluja koja je pogodila Zemlju te noći, baš tada je doživela vrhunac i na 40m nije bilo nijednog signala, opseg je bio potpuno zatvoren - tek par veza smo uradili. Na 80m je nekako išao CW i tako smo do jutra uglavnom radili. Ujutru je 40m počeo da radi, a pred kraj 80m, Djura je čak uspeo da odradi i ZL stanicu koji mu je sa 100w i dipolom dao 339 (tako se otprilike i on čuo). Kada je jutro odmaklo, umesto 80m, prešli smo na 20m, pa su nam preko dana uglavnom veze donosili 20 i 40m uz povremeni rad i na 30m. Popodne smo malo dali sebi oduška, jer je bilo vreme ručka, otišli smo da uradimo obaveznu fotografiju ispred table zaštićenog područja. Predveče smo se vratili na kombinaciju 40 i 80m bandova. Čak smo na kratko pokušali da radimo i na 160m tjuniranjem dipola za 80m. Negde oko 21-22h je vec 40m bio ponovo zatvoren a 80m je pomalo radio negde do iza ponoci kada je naglo i on pao, pa smo već oko pola dva ujutru u nedelju po lokalnom vremenu otišli QRT nekih pola sata pre kraja memorijala.Najdalja veza je bio Novi Zeland, a bilo je i par VE i jedan JA. Najviše veza imamo sa Zikom DK8ZZ koji nas je uradio na čak 9 slotova (160cw, 160ssb, 80cw, 80ssb, 40cw, 40 ssb, 30cw, 20cw, 20ssb) a odmah za njim i Ivo 9A1AA koji nas je "omašio" na 30cw. Bilo je još nekoliko stanica koje su uspele da održe vezu sa nama na po 5-6 slotova.

Po gašenju uredjaja, više nismo imali snage pa je pakovanje ostalo za ujutru. Spustili smo antene, spakovali uredjaje u vozila, očistili za nama i ostavili sve onako kako smo i zatekli i pred polazak obišli ostatke obližnje tvrdjave u pratnji naših domaćina koji su nam ustupili lokaciju.

Šta reći za domaćine osim reči hvale. Pored jako dobrog terena za rad - super pokošene livade pored koje pasu kravice i čudno gledaju u ludake sa nekim kablovima, vidikovca na koji smo okacili antene, močvarnog tla koje je doprinelo da sve signale odlično čujemo zvog provodljivosti tla pa sve do etno kuće u kojoj smo bili smešteni i to u krevetima! Doduše, spavali smo u vrećama, ali ipak veoma komforno. Imali smo i sasvim pristojan mokri čvor u objektu. Spavali smo na smenu, jedna ekipa je uvek bila za uredjajima dok su drugi odmarali u objektu. U subotu je domaćinima bio radni dan, pa su nas devojke koje su zaposlene tamo čudno gledale - "znali smo da ćete doći, ali pojma nismo imale da to ovako izgleda", bio je komentar na stolove sa radio-uredjajima i poveću količinu kablova, antena, agregata i ostale opreme na livadi, hi.


Vreme nas je odlično poslužilo - toplo i sunčano tokom celog boravka na lokaciji a noći nisu bile hladne (dovoljan je bio duks). Svo vreme boravka, dašak vetra nismo imali, pa čak ni vrh antene za 40m nije mrdnuo ni milimetar.

Ipak, pored velikog broja veza, ono što je možda bilo i važnije, to je da su svi uživali u avanturi. Iako je plan bio prvobitno da ostanemo do subote popodne/uveče, na kraju se nikome nije išlo i svi smo hteli da ostanemo do kraja. Nismo imali pritisak da svo vreme neko mora da sedi za stanicom, atmosfera je bila odlična, šale na sve strane. Što se "posla" tiče, apsolutno niko nije hvatao krivinu - svi su odradili dobro parče posla za stanicama a najviše je povukao Đura koga nismo mogli da oteramo preko dana da malo odspava, hi. Andra nas je lepo organizovao oko podizanja antena koje su bile i vrlo efikasne po svoj prilici, a potom je napravio svetski pasulj. Utamanili smo ogroman lonac pasulja o kome smo pričali i na povratku koliko je bio dobar. Nije nedostajalo ni sokova, grickalica i ostalih zanimacija. Alkohola nije bilo.

Hvala i omladincima, Urošu (najmladjem učesniku, 14 godina) i Lazaru koji su (iako najmladji) dobrano povukli i nisu bežali ni od kakvih obaveza ili rada za stanicom. Svakako im je ovo bilo odlično iskustvo i nadamo se da su svašta nešto novo naučili.

Do sledeće YUFF avanture,

73 & 44 de YU1FJK/p