Mladi radio-amateri našeg kluba

Mladi operatori u EU HF Championship takmičenju

Tokom proteklog vikenda, 3. avgusta 2019. godine, naši mladi članovi Uroš YU4UKI, Uglješa YU4UGI, Lazar YU4LPZ i Ilija YU4RBX su učestvovali u medjunarodnom takmičenju EU HF Championship.

Iako im rezultat nije bio u prvom planu, već druženje i sticanje iskustva u većim takmičenjima, već posle 15 minuta se videlo da nisu došli samo da ispune formu. Svako od njih je hteo da ima najviše poena pojedinačno, pa je to doprinelo činjenici da su za 12h koliko traje takmičenje, uspeli da urade više od 300 veza. To je odličan rezultat obzirom da su praktično sve veze održali na 3.5 i 7MHz, jer su propagacije bile jako loše na 21 i 28Mhz, gde je "palo" tek po 10tak veza svakom. Na žalost, na 1.8 i 14Mhz nisu mogli da rade zbog svoje licence, to bi sigurno znatno povećalo broj održanih veza.

Vežbali su pozivanje "CQ Contest", rad sa kontest softverom DX Log, pa su čak u pojedinim trenucima imali i pile up-ove, što im se posebno dopalo, obzirom da je njihov množitelj 19 (godina kada su dobili prvu licencu) bio jako redak.

Čak su se i logistički lepo organizovali - dok je jedan radio, drugi je sedeo na drugom paru slušalica (dok se ne zamene), išli jedni drugima po klopu, gledali na sat i poštovali termine.
U pauzama, istrčavali su napolje u terminima kada je iznad njih preletala Medjunarodna svemirska stanica (ISS) koja je emitovala fotografije SSTV modulacijom, koje su oni primali uz pomoć improvizovane antene koju su napravili i dekodirali.

Sve u svemu, nakon kampa na Zlatiboru, odlaska na Kosmaj na Tesla memorijal takmičenje, imali su priliku za još jednu lepu radio-amatersku aktivnost tokom letnjeg raspusta. Najbitnije je da su oni zadovoljni, da im je držalo pažnju svih 12 sati i da su na kraju kontesta uz prebrojavanje uradjenih DXCC bili razočarani što nije trajalo duže.