Forum Radio-kluba Novi Beograd

Konstruktorski kutak => Konstruktorski kutak => Temu započeo: paja123 29.01.2020, 23:46

Naslov: da li je dozvoljeno napraviti ovako nesto
Poruka od: paja123 29.01.2020, 23:46
video sam jedan video na youtube. interesuje me da li je ovako nesto dozvoljeno napraviti za licnu upotrebu i na kojim frekvencijama?

https://youtu.be/_KrH86Dzhnc
Naslov: Odg: da li je dozvoljeno napraviti ovako nesto
Poruka od: YT5IVN 30.01.2020, 23:11
Nije dozvoljno, bar ne ukoliko nemate zakupljene te frekvencije kod RATEL-a ili dozvolu za postavljanje repetitora ukoliko to postavlja radio-amater.

Jedina varijanta da se to uradi bez licence ili zakupa frekvencija bi bila na PMR opsegu na 446Mhz, gde opet nije dozvoljena drugi nacin rada osim u simpleksu na tim frekvencijama - tako da ni to nije moguce.

Inace ti kineski interfejsi su lutrija. Nas clan je narucio sa ebay-a takav interfejs i nije radio kako treba. Iz prica znam da su neki opet uspeli to da nateraju da radi. Princip je jednostavan, jedna stanica se podesi na prijemnu frekvenciju repetitora, audio izlaz se poveze sa drugom stanicom koja je podesena na predajnu frekvenciju repetitora i drugoj stanici se aktivira VOX (voice-on transmit). Medjutim, ako se stanice povezu prosto kablom bez ikakve elektronike, predajna stanica hoce da "zaglavi" u predaji.