Početna

Završna vežba u okviru projekta "Amaterske radio-komunikacije u vanrednim situacijama." - 2015.g.

U organizaciji Radio-kluba „Novi Beograd“ u nedelju 27. septembra 2015.g. realizovana je završna vežba u okviru projekta „Amaterske radio-komunikacije u vanrednim situacijama“. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije.
U okviru projekta, za rad u vanrednim situacijam obučeno je ukupno 40 radio amatera, 20 radio-amatera koji su prošli osnovni kurs i 20 radio-amatera koji su prošli naprednu obuku. Naprednu obuku su pohađali radio-amateri obučeni u okviru prošlogodišnjeg projekta.
Na završnoj, pokaznoj vežbi, pred predstavnicima Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministrastva odbrane, polaznici su prikazali znanja i veštine, stečena tokom dvomesečne obuke. Vežba je simulirala potencijalni zemljotres većih razmera i angažovanje obučenih radio-amatera u radio-mreži podignutoj za prenošenje informacija simuliranom štabu za vanrednu situaciju.
Prikazana je tehnička i zaštitna oprema nabavljena tokom realizacije projekta kao i postupci i procedure prilikom podizanja i trajanja Amaterske radio mreže u vanrednim situacijama. Sredstvima dobijenim od Ministarstva odbrane, nabavljen je radio-amaterski primopredajnik Kenwood TS-2000 sa mogućnostima rada na svim frekventnim opsezima i svim modovima rada, agregat za generisanje struje snage 2,3kW, šator za rad u terenskim uslovima, jakne za kišu, svetloodbojni prsluci i gumene zaštitne čizme.
Prisutnima je prikazan rad Upravne stanice radio mreže, korišćenje isturene prijemno-predajne sekcije u komunikaciji sa delovima radio-mreže koji su van dometa osnovne radio-mreže, prenošenje informacija u samoj radio-mreži kao i obaveštavanje štaba za vanredne situacije o informacijama prikupljenim kroz mrežu. Takođe, prikazana je mogućnost da se stanice koje imaju duže informacije odvoje na zasebne (kanale) frekvencije kako ne bi trošile resurse radio-mreže i mogućnost digitalnih načina komunikacije radi prenošenja veće količine podataka (DIGI modovi).
Vežba, kao i projekat su u celini ocenjeni pozitivno od strane predstavnika Ministarstva odbrane. Ispred MO prisustvovali su gđa Dana Marković, potpukovnik Zoran Šorgić iz Uprave za telekomunikacije i informatiku, potpukovnik Zoran Ivanović iz odseka za civilno-vojnu saradnju Brigade veze i kapetan Dejan Ivanović iz komande 224. centra za elektronska dejstva.
Pored njih, vežbu je posmatrao i pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP RS, gospodin Boban Stevanović.